Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Περιγραφή

Βόρεια Αττική

Το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας ζώνης καταλαμβάνουν τα όρη Πάρνηθα και Πεντέλη. Είναι το ορεινότερο, πιο ψυχρό και άγονο κομμάτι της Αττικής. Από εδώ όμως ξεκίνησε η αμπελοκαλλιέργεια, όταν ο Διόνυσος δώρισε το κλήμα στον Ικάριο. Και ήταν λογικό καθώς τα νοτιότερα πεδινά μέρη ήταν χρήσιμα για τις άλλες καλλιέργειες ενώ τα αμπέλια θα ευνοούνταν από το υψόμετρο. Η μικρή πόλη και η περιοχή φέρουν ως σήμερα το όνομα του Διόνυσου.

Παρά την μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως και στην υπόλοιπη Αττική,  οι νύχτες γίνονται ψυχρές από τις αρχές φθινοπώρου. Παλαιότερα όλοι προτιμούσαν το ώριμο Σαββατιανό των Μεσογείων και υποτιμούσαν τα σταφύλια της περιοχής, που μόλις έφταναν τους 12ο Baume. Σήμερα αναγνωρίζονται οι μεγάλες ποιοτικές δυνατότητες της ζώνης. Τα εδάφη είναι φτωχά σε οργανική ύλη αλλά πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Τα σταφύλια έχουν υψηλά επίπεδα οξύτητας, πυκνότητα αρωμάτων και φαινολικών ουσιών.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται εκτός από Σαββατιανό είναι  Ασύρτικο, Chardonnay, Gewurztraminer, Cabernet Sauvignon, Syrah, Αγιωργίτικο.

1. Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη 

2. Κτήμα Κοκοτού

Βορεια