Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Περιγραφή

Μεσόγεια

Μεσόγεια σημαίνει η μέση γη. Και πραγματικά αυτό το μεγάλο κομμάτι της Αττικής βρίσκεται ανάμεσα σε δύο θάλασσες, δημιουργώντας μια χερσόνησο ιδανική για αμπέλια.

 Η εκτεταμένη ζώνη των Μεσογείων είναι η πιο ξηροθερμική περιοχή της Ελλάδας με 2.900 ώρες ηλιοφάνειας όλο τον χρόνο και ετήσια βροχόπτωση που δεν ξεπερνά τα 415mm. H γειτνίαση όμως με την θάλασσα και από τις δύο πλευρές της χαρίζει την αύρα, που δροσίζει τα αμπέλια τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Την ίδια βοήθεια προσφέρει και το δροσερό αεράκι από τον ορεινό όγκο του Υμηττού. Χάρη σε όλα αυτά τα στοιχεία τα Μεσόγεια θεωρήθηκαν από την αρχαιότητα ο ιδανικότερος τόπος για αμπελοκαλλιέργεια.

Τα εδάφη ποικίλουν πολύ, με μεγάλες διαφορές ακόμα και από αμπέλι σε αμπέλι. Αργιλώδη, αμμοαργιλώδη, ασβεστολιθικά έως τα πλούσια σε ορυκτά συστατικά χώματα της Κερατέας. Το  Σαββατιανό είναι ο βασιλιάς των ποικιλιών στην περιοχή και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων. Είναι μια ποικιλία εξαιρετικά ανθεκτική στην ξηρασία, που προσαρμόζεται σε μεγάλη γκάμα εδαφών. Το  συναντάμε πάντα στην παραδοσιακή μορφή του κύπελου, δηλαδή του χαμηλού θάμνου. Ήταν και εξακολουθεί να είναι το κυριότερο προϊόν των Μεσογείων, ακόμα και μετά την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, για την οποία απαλλοτριώθηκαν τεράστιοι αμπελώνες. Το Σαββατιανό των Μεσογείων είχε πάντα την καλύτερη φήμη, όπως και η ρετσίνα που παραγόταν απ’ αυτό. Τα αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων μαζί με την δροσερή του οξύτητα κερδίζουν τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Το άλλο του μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως ταιριάζει με μια πληθώρα φαγητών  της ελληνικής κουζίνας.

Στα Μεσόγεια καλλιεργούνται επίσης Μαλαγουζιά, Ασύρικο, Αηδάνι, Ροδίτης, Chardonnay, Αγιωργίτικο, Μαντηλαριά, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache Rouge και αρκετές ακόμα ποικιλίες. Οινοποιούνται μονοποικιλιακά ή σε blend δημιουργώντας μια τεράστια γκάμα κρασιών για τα οποία η Αττική είναι περήφανη.     

  • 1. Αμπελώνες Μάρκου
  • 2. Αωτον Winery
  • 3. Mεσογειακή Αυλή
  • 4. Ζαχαίος Πατητήρι

ΠΑΙΑΝΙΑ

  • 1. Κελλάρι Παπαχρήστου
  • 2. Κτήμα Ρωξάνης Μάτσα – Μπουτάρη
  • 3. Οικογένεια Γεώργα
  • 4. Κτήμα Εύοινος
  • 5. Οινοποιΐα Παναγιώτη Παπαχρήστου
  • 6. Οινοποιΐα Παπαναστασίου

ΚΑΝΤΖΑ/ΣΠΑΤΑ

  • 1. Οινοποιΐα Α. Μεγαπάνος
  • 2. Οινοποιΐα Β. Μάρκου
  • 3. Πύργος Πετρέζα
  • 4. Οινοποιΐα Αναστ. Φράγκου
  • 5. Το Πατητήρι
  • 6. Οινοποιΐα Παπαναστασίου

ΠΙΚΕΡΜΙ/ΠΑΛΛΗΝΗ/ΡΑΦΗΝΑ

  • 1. Kτήμα Βασιλείου
  • 2. Οινοποιΐα Αναγνώστου
  • 3. Κτήμα Δάβαρη
  • 4. Οινοποιΐα Αναστ. Φράγκου
  • 5. Το Πατητήρι
  • 6. Οινοποιΐα Παπαναστασίου

ΚΟΡΩΠΙ

 

  • 1. Αμπελουργία - Οινοποιΐα Δ. Σίνης
  • 2. Κτήμα Βασίλη Ι. Παναγιώτου
  • 3. Ελληνικά Κελλάρια Οίνων
  • 4. Μυλωνάς Μικροοινοποιΐα
  • 5. Οινοποιείο Παπαγιαννάκου
  • 6. Οινοποιΐα Αλλαγιάννη
  • 7. Οινοποιΐα Αγγέλου
  • 8. Οινοποιΐα Δαρεμά
  • 9. Οινοποιΐα Νικολακόπουλος

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ/ΚΕΡΑΤΕΑ